Şahinbey Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Şahinbey Ziraat Odası > Yöresel Ürünler

Yöresel Ürünler

ANTEPFISTIĞI (Pistacia vera)


Nar (Punica granatum)



Kurutmalıklar


Gaziantep dünyada adı bir ürün ile anılan ender kentlerden biridir. Gaziantep deyince akla ilk gelen, şöhreti ülke sınırlarını aşan Antepfıstığıdır. İnsan vücudunun temel gıda gereksinimlerini karşılayabilen bileşenleri  içermesinin yanında vücut fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde pozitif etkileri olan Antepfıstığı fonksiyonel gıda olarak kabul edilmektedir. Yeni dikilen Antepfıstığı 10 yaşına geldiğinde ürün vermeye başlar. Ağaç başına ortalama 10 kg ürün vermektedir. Ortalama ömrü ise 100-150 yıl arasındadır. Yöre halkının önemli geçim kaynağı olan fıstık, ağustos ayı sonu ile eylül ayında mahsul vermektedir. Fıstık mahsul çeşitliliğine göre sınıflara ayrılmaktadır; Kırmızı (Ben) Fıstık : Olgunlaşmış Antepfıstığından elde edilmektedir. Cumbalarından ayrıştırılan taze fıstık çerez olarak tüketilir ya da işlenerek kavrulmuş antepfıstığı yapılır. Kavrulmuş Antep fıstığı olgunlaşmış antepfıstığının kurutulduktan sonra belirli oranda tuzla kavrulmasıyla üretilir. Çerez olarak tüketilmektedir. Boz iç, en kaliteli Antepfıstığı cinsidir. Antepfıstığı hasat zamanından bir ay önce tam olgunlaşmamış halde toplanır. Boz iç Antep fıstığı, bilinen fıstık hasat zamanından bir ay önce olgunlaşmamış halde toplanır. Boz Antep fıstığı  bilinen fıstık içi rengine göre farklıdır ve daha yeşil renk tonuna sahiptir.

Tadı ve aromatik lezzeti çok yoğun oluşundan dolayı genellikle baklava yapımında kullanılır. Meverdi iç, Antep fıstığının tam olgunlaşmaya yakın evresinde hasat edilmesiyle elde edilen fıstıktır. Kırmızı iç Antepfıstığı ile boz iç Antepfıstığı arasında kırmızı renkte olan Antepfıstığı türüdür. Meverdi iç Antepfıstığı genellikle pasta ve helva yapımında kullanılmaktadır. Kırmızı iç, Antepfıstığının tam olgunlaşıp hasat edilmesiyle elde edilir. Rengi tam kırmızıdır. Tane olarak daha iri yapıdadır, çerez olarak tüketilmenin yanı sıra helva, çikolata ve lokum sanayisinde de tercih edilmektedir.    

Punicaceae familyasına ait bir meyvedir. Bu familyaya ait tek cins Punica olup en önemli türü  Punica granatum  L.’dir. Punica granatum ismi Orta Çağ’da ‘pomuni granatum’ (çekirdekli elma) teriminden türemiştir. Bilinen meyveler içerisinde en eski meyve türlerinden biri olup üretimi  M.Ö. 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Özellikle antioksidant içeriği yüksek meyveler içerisinde değerlendirilmesi, son yıllarda nar tüketimine talebi arttırmaktadır.

 

Gaziantep’te özellikle kışın tüketmek amacıyla hazırlanan biber, kabak, patlıcan gibi sebzelerin tohumları temizlendikten sonra ellişerli olarak iplere dizilmektedir. Hazırlanan dizimler özel olarak hazırlanan sırıklara bağlanarak güneşte kurumaya bırakılmaktadır.    

Sayfa İçeriği Girin