ANTEPFISTIĞI (Pistacia vera)
Nar (Punica granatum)
Kurutmalıklar
ANTEPFISTIĞI (Pistacia vera)
Nar (Punica granatum)
Kurutmalıklar
Gaziantep
dünyada adı bir ürün ile anılan ender kentlerden biridir. Gaziantep deyince
akla ilk gelen, şöhreti ülke sınırlarını aşan Antepfıstığıdır. İnsan vücudunun
temel gıda gereksinimlerini karşılayabilen bileşenleri içermesinin yanında vücut fizyolojisi ve
metabolik fonksiyonları üzerinde pozitif etkileri olan Antepfıstığı fonksiyonel
gıda olarak kabul edilmektedir. Yeni dikilen Antepfıstığı 10 yaşına geldiğinde
ürün vermeye başlar. Ağaç başına ortalama 10 kg ürün vermektedir. Ortalama ömrü
ise 100-150 yıl arasındadır. Yöre halkının önemli geçim kaynağı olan fıstık,
ağustos ayı sonu ile eylül ayında mahsul vermektedir. Fıstık mahsul
çeşitliliğine göre sınıflara ayrılmaktadır; Kırmızı (Ben) Fıstık : Olgunlaşmış
Antepfıstığından elde edilmektedir. Cumbalarından ayrıştırılan taze fıstık
çerez olarak tüketilir ya da işlenerek kavrulmuş antepfıstığı yapılır. Kavrulmuş
Antep fıstığı olgunlaşmış antepfıstığının kurutulduktan sonra belirli oranda
tuzla kavrulmasıyla üretilir. Çerez olarak tüketilmektedir. Boz iç, en kaliteli
Antepfıstığı cinsidir. Antepfıstığı hasat zamanından bir ay önce tam olgunlaşmamış
halde toplanır. Boz iç Antep fıstığı, bilinen fıstık hasat zamanından bir ay
önce olgunlaşmamış halde toplanır. Boz Antep fıstığı bilinen fıstık içi rengine göre farklıdır ve
daha yeşil renk tonuna sahiptir.
Tadı ve aromatik lezzeti çok yoğun oluşundan dolayı
genellikle baklava yapımında kullanılır. Meverdi iç, Antep fıstığının tam
olgunlaşmaya yakın evresinde hasat edilmesiyle elde edilen fıstıktır. Kırmızı
iç Antepfıstığı ile boz iç Antepfıstığı arasında kırmızı renkte olan
Antepfıstığı türüdür. Meverdi iç Antepfıstığı genellikle pasta ve helva
yapımında kullanılmaktadır. Kırmızı iç, Antepfıstığının tam olgunlaşıp hasat
edilmesiyle elde edilir. Rengi tam kırmızıdır. Tane olarak daha iri yapıdadır,
çerez olarak tüketilmenin yanı sıra helva, çikolata ve lokum sanayisinde de
tercih edilmektedir.
Punicaceae
familyasına ait bir meyvedir. Bu familyaya ait tek cins Punica olup en önemli
türü Punica
granatum L.’dir. Punica granatum
ismi Orta Çağ’da ‘pomuni granatum’ (çekirdekli elma) teriminden türemiştir.
Bilinen meyveler içerisinde en eski meyve türlerinden biri olup üretimi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Özellikle
antioksidant içeriği yüksek meyveler içerisinde değerlendirilmesi, son yıllarda
nar tüketimine talebi arttırmaktadır.
Gaziantep’te
özellikle kışın tüketmek amacıyla hazırlanan biber, kabak, patlıcan gibi
sebzelerin tohumları temizlendikten sonra ellişerli olarak iplere
dizilmektedir. Hazırlanan dizimler özel olarak hazırlanan sırıklara bağlanarak
güneşte kurumaya bırakılmaktadır.
Sayfa İçeriği Girin